Home » Sekcja bioróżnorodność » ROLA KOLAGENU W ŻYCIU I ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

Wspierają nas

Społeczność

Wybrane prace

ROLA KOLAGENU W ŻYCIU I ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

SPRAWOZDANIE  SEKCJI BIORÓŻNORODNOŚCI – GRUPY 1

ZE SPOTKANIA  W  DNIU 13 GRUDNIA 2017 R.

POŁĄCZONEGO Z WYKŁĄDEM NA TEMAT:

„ROLA KOLAGENU W   ŻYCIU I ŻYWIENIU CZŁOWIEKA”

 

13 grudnia 2017 r. 26 członków  z Sekcji Bioróżnorodności grupy 1 , zebrało się na przedświątecznym, wigilijnym spotkaniu. Zasiedliśmy przy pięknie nakrytych, udekorowanych odświętnie stołach, zasypanych świątecznymi smakołykami przygotowanymi przez uczestników spotkania. Na stołach pojawiły się również liofilizowane owoce ofiarowane przez Pana Franciszka Siegienia właściciela firmy „ELENA” z Kokanina.  Pan Franciszek Siegień przyjął bowiem zaproszenie naszej Starościny Jadzi Gałach i przybył z prelekcją na temat kolagenu  produkowanego  w  firmie „ELENA”

Firma Pana Franciszka Siegienia poprzez wieloletnie badania laboratoryjne uzyskała najczystszą z możliwych formę naturalnego kolagenu z ryb, który jest zbliżony do kolagenu, jaki znajduje się w ciele człowieka

W  wykładu  przeprowadzonego  z  pasją  przez  Pana  Franciszka  Siegienia  i  Panią Żanetę Białek-Zmuda, która  jest  Dyrektorem w  firmie  „ELENA”, dowiedzieliśmy  się bardzo  dużo  o  kolagenie  i  jego  wpływie na nasze  zdrowie  oraz  o  produktach  wytwarzanych w tej  firmie. .  Dowiedzieliśmy  się że „ELENA” jako  jedyna firma w Europie  posiada nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem wyrobów mięsnych i mleczarskich  i  jako  jedyna w Polsce  usyskuje też  metodą  liofilizacji  naturalne  białko  –  liofilizowany  kolagen  z  ryb, który  przebojem   zaczyna  zdobywać  świat  naturalnej  żywności  oraz  medycyny  estetycznej.

Kolagen to jeden z podstawowych budulców naszego ciała: skóry, tkanek i stawów, a nasza zdolność do jego odbudowy spowalnia już po 25 roku życia. Aby zachować sprawność i urodę w każdym wieku należy kolagen suplementować.

Produkowany w  firmie Kolagenum – to suplement diety, naturalny eliksir młodości, który pozwala zachować zdrowy wygląd oraz poprawia kondycję skóry, tkanki łącznej i stawów przez całe dorosłe życie. Dostępny jest w postaci proszku oraz kapsułek . Kolagenum Franciszka  występuje w dwóch liniach GOLD I  SILVER.

 

Firma „Elena” znana jest również z produkcji liofilizatów, czyli produktów spożywczych suszonych przez wymrażanie wody z zachowaniem  w około 95% pierwotnego surowca  dzięki temu, że proces odbywa się w sterylnych warunkach, bez jakichkolwiek dodatków czy konserwantów.  Liofilizaty są przy okazji oczyszczane z bakterii które mogą być obecne w świeżym surowcu. Jest to technologia wymyślona przez Amerykanów i Rosjan na potrzeby żywienia kosmonautów. Liofilizaty występują jako pełne dania lub jako naturalne dodatki do żywności i farmaceutyki.

My mieliśmy okazje spróbować liofilizowane owoce: banany, jabłka, truskawki, ananasy. Wyglądały oryginalnie i były bardzo smaczne.

Zainteresowane  osoby  poszerzenia wiedzy na temat  produktów  firmy „ELENA”  odsyłamy na stronę internetową :  www.elena.pl

Po prelekcji złożyliśmy sobie życzenia świąteczne, a każdy z uczestników został obdarowany upominkiem  w  postaci  smacznych „Eleniuszek”  i  opakowania z kapsułkami Kolagenu , za  co  raz  jeszcze  serdecznie  Panu  Franciszkowi dziękujemy.

Spotkanie upłynęło w bardzo miłej i świątecznej atmosferze.

 Pan Franciszek Siegień i Pani Żaneta Białek-Żmuda w trakcie wykładu

Sprawozdanie przygotowała : Halina Jaworska

Zdjęcia : Jadwiga Gałach