Home » Sekcja bioróżnorodność » Sprawozdanie z wycieczki Sekcji Bioróżnorodności do Gołuchowa

Społeczność

Wybrane prace

Sprawozdanie z wycieczki Sekcji Bioróżnorodności do Gołuchowa

22 listopada 2017 r. z 23 osoby z Sekcji Bioróżnorodności ( z grupy I i grupy II ) pojechało na wycieczkę do Gołuchowa, gdzie odbyły się zajęcia edukacyjne w Ośrodku Kultury Leśnej. Po przyjeździe na miejsce spotkaliśmy się z przewodnikiem panią Alicją Antonowicz   i udaliśmy się do Sali dydaktycznej w obiekcie „Obora”.

Pani przewodnik przeprowadziła interesującą prelekcję urozmaiconą prezentacją multimedialną pt. „Reintrodukcja żubra formą ochrony różnorodności biologicznej – 40 lat ochrony żubrów w Gołuchowie”. Dowiedzieliśmy się między innymi, że ostatni żubr zginął w Polsce w 1919 roku, ale staraniem zoologów gatunek odratowano dzięki osobnikom zachowanym w ogrodach zoologicznych.

Żubry ponownie powróciły do naszego kraju i obecnie żyje ich w Polsce ponad 1600 (na całym świecie ponad 6,5 tys.). Najwięcej żubrów w Polsce żyje w Puszczy Białowiejskiej – około 600, w Bieszczadach około 400, w regionie Suwałk 150, w Puszczy Boreckiej 110 i w województwie zachodnio-pomorskim około 200.

Żubry Gołuchowskie (obecnie jest ich 10) żyją w zagrodzie od 40 lat i każdy ma imię zaczynające się sylabą „Po”. Najmłodszy żubr w Gołuchowie przyszedł na świat  w lipcu 2017 roku i otrzymał imię POROSA.

Po wspaniałej prelekcji udaliśmy się na spacer do Pokazowej Zagrody Zwierząt. Oprócz żubrów żyją tam koniki polskie, daniele oraz dziki.

Zmęczeni długim spacerem zrobiliśmy przerwę w kawiarni Muzealna w budynku  „Oficyna” .

W budynku „Oficyna” znajduje się Muzeum Leśnictwa w którym zapoznaliśmy się z wystawami „Kulturotwórcza rola lasu” oraz „Historia leśnictwa”.

Następnie przeszliśmy do „Powozowni” i „Owczarni” zwiedzić wystawy przyrodnicze i techniki leśnej.   Zachwyciło nas nowo otwarte muzeum interaktywne, gdzie każdy mógł sam wyszukać interesujące informacje o lesie np. o różnych gatunkach drzew.

Pełni wrażeń, zadowoleni, bogatsi o nowe wiadomości o naszej Ojczyźnie wróciliśmy do Kalisza.

Cel wycieczki był edukacyjno-rekreacyjny, ale również zrealizowaliśmy cel integracji międzypokoleniowej. W wyciecze uczestniczyli słuchacze UTW, ale również pięcioletni Tino z Węgier, który dzielnie przemierzał sale muzealne i park. Tino stwierdził, że bardzo podobała mu się wycieczka z ciocią i jej koleżankami.

Wyjazd do Gołuchowa zorganizowała Starosta Sekcji Bioróżnorodności – Grupy I –  Jadwiga Gałach.

Tekst : Halina Jaworska

Zdjęcia :  Alicja Antonowicz, Jadwiga Gałach